W dniu 24.07.2013 roku AgroSkansen  „Leśna Polana” otrzymał certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Wielkopolska sieć licząca 69 podmiotów jest częścią Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Głównym celem przedsięwzięcia jest promocja lokalnej i regionalnej żywności. Wraz z certyfikatem „Leśna Polana” otrzymała także charakterystyczne biało – niebieskie tabliczki  z logotypem sieci, które zostały umieszczone na zewnątrz lokalu. Tabliczka ta wskazuje konsumentom i turystom miejsce oferujące wysokiej jakości produkty regionalne oraz dania, przyrządzone na bazie lokalnych surowców, w oparciu o tradycyjne receptury.

W naszej restauracji można spróbować miejscowych specjałów kuchni tj.:

  •   chleb własnego wypieku
  •   smalec
  •   ogórki małosolne
  •   kapusta ochweśnicka
  •   obsypunka (kiszka ziemniaczana)
  •   pyrczok
  •   ryby (np. pstrąg po ślesińsku)
  •   gęś
  •   czarnina
  •   "gęsie pipki"